2009. augusztus 14., péntek

Gazszereles

Előírások:
A gázszerelés az egyik legveszélyesebb munka. Komolyabb beavatkozást csak minősített gázszerelő szakemberrel végeztess el! Az oldalon néhány kisebb beavatkozást tanulhatsz meg.

Gáztűzhely

Néha szükség van a gáztűzhely cseréjére, vagy ideiglenes leszerelésére, hogy alaposan ki lehessen takarítani a helyét. Ennél többet nem végezhetünk el magunk. Az új tűzhely beszerelését érdemes szakemberrel elvégeztetni, mivel a jótállás elvész, ha magunk végezzük el. A tűzhelyek gáz fúvókáit annak alapján kell beállítani vagy cserélni, hogy milyen a gáz ellátás. (vezetékes, palack) Tehát ezt ne végezzük el magunk! A gázcsapot el kell zárni, és szabvány villás kulccsal lehet leszerelni. A tömítésre figyelni kell, lehetőleg cseréljük ki a visszaszerelés előtt. A mai gáztűzhelyek nagyon könnyűek, ezért alul a tepsi tartóban szokott lenni egy súly, hogy ne boruljanak el. Ezt ne távolítsuk el. Ahol a gázrózsák vannak, ott a fedő lemezt csavarhúzóval le lehet szedni, és alaposan kitakarítani, ugyanígy a gázrózsákat is szét lehet szedni. Figyeljük meg, hogy a különböző méretű gázrózsák hol helyezkednek el, és oda tegyük vissza őket. Ha a képet megnézzük, láthatjuk, hogy nincs körben láng, néhány ponton nem jön gáz. Ez azért van, hogy ne melegítse a távtartó rácsot. Ezt a rózsa szerkezetében alakították ki, így a visszaszerelésnél erre ügyeljünk.

Gázpalack

A gázpalack nem ugyanolyan minőségű gázzal dolgozik, mint a vezetékes, ezért azt a tűzhelyet, amely a gázpalackról üzemelt , ne szereljük a vezetékre! És fordítva is igaz. reduktor A palackra szerelhető cső nyakán van egy szerkezet, amelynek a szerepe a visszaégés megakadályozása, és a nyomás szabályozása. Mindig cseréljük ki a tömítéseket az új palack szerelésnél. A tömítés a gázpalack nyakánál van, általában egy piros zárókupak tetején. Reduktor nélkül ne szereljünk össze tűzhelyet. A műanyag gázcső élettartama kb 5 év, ezt időnként cserélni kell. A barkács boltokban lehet kapni, és több helyen méterre adják. A tűzhely elhelyezésénél a következőre figyeljünk: Minimum 3 cm távolság legyen a tűzhely és a bútorok között. A tűzhely szigetelve van, de a szellőzése is fontos, mivel nincs külső elvezetőre kötve, mint a kályhák. A tűzhely fölé ne tegyünk szekrényt! A tűzhelyek beépítésénél még használtak azbesztet, ám ez káros az egészségre, helyette kapható hőszigetelő fólia. Az egyik oldala fémszínű, a másik szövetszerű. Ilyet érdemes a két oldalához felragasztani. A gázpalack jól szellőző helyen legyen, és távolabb a tűzhelytől. A gáznyomás a hőmérséklet emelkedésre megnő, óvjuk ettől

Biztonság

Tilos a gáz szerelvényeket, csapokat zsírral vagy egyéb kenőanyaggal bekenni!
A gázszivárgás ellenőrzésére ne használjunk nyílt lángot!
Amennyiben erősebb gázszagot érzel, zárd el a csapot, és hívj szakembert! Ne kapcsolj lámpát, amíg ki nem szellőztetted a lakást! Ha a gázszivárgás miatt a koncentráció egy adott pontot elér, akkor a kis szikra is berobbanthatja.
A gáz üzemű fűtés rendszerekhez ne nyúljunk a ki- és bekapcsolás kivételével!