2009. augusztus 14., péntek

Villanyszerelés

Figyelem!
Alapok:
1. Minden elektromos berendezéssel kapcsolatos munkánál a kivitelező felel az érvényes rendelkezések betartásáért és ezért teljes mértékben kártérítésre kötelezhető. Szakszerűtlen villanyszerelés esetén nincs biztosítási fedezet!
2. Sosem szabad olyan berendezésekkel vagy készülékekkel dolgozni, amelyek feszültség alatt állnak. Munka előtt a hálózati csatlakozót mindig ki kell húzni vagy pedig a kismegszakítót le kell kapcsolni.
3. A kikapcsolt automatára jelzést kell tenni, hogy más személy véletlenül se kapcsolja azt vissza, amíg a szerelés tart.
4. A munka megkezdése előtt fázisceruzával meg kell győződni arról, hogy a vezeték nincs áram alatt.
5. Különösen nagy gondot kell fordítani nedves helyen vagy kültéren végzendő villanyszerelés esetén.
Az áramszolgáltatók által létrehozott elektromos energiát légvezetéken vagy pedig földkábelen keresztül juttatják el a házhoz. A csatlakozódoboztól egy fővezeték vezet a villanyórához, ahonnan az áramkör elágazik.
A legtöbb beszerelési munkához háromeres vezetéket alkalmaznak (kivételt képez ez alól az erősáramú csatlakozóvezetékeknél használt öteres vezeték, mint pl. a tűzhely).

Vezetékfajta Új szín Régi szín
Fázis barna fekete
Nullvezeték kék szürke
Földelés zöld-sárga piros

A fázis érintése során életveszélyes áram mehet át az emberi testen. A többi óvintézkedés mellett kiváltképp a földelés gondoskodik arról, hogy az ilyesféle áramütések elkerülhetőek legyenek. Ha a védőérintkezős konektorra egy készülék van csatlakoztatva, akkor a fázistól a nullvezetékhez folyik az áram.
A földelés a dugós kapcsoló megfelelő érintkezőcsíkján és a konektor fémnyelvén keresztül az elektromos készülék burkolatával van összekötve. Rövidzárlatot okoz, ha a burkolathoz ér a fázis. Ennek következtében a kis­megszakító kiold és az áramkört megszakítja. Azoknak az eszközöknek, amelyeket lapos euro dugós csatlakozóval védőérintkezős csatlakozó nélkül kötnek be, különösen szigeteltnek kell lennie (kettős szigetelés).

A tartós villany­szerelésre használt vezetékeknek mindig tömör rézmagja van. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő biztosítékot használjuk a megfelelő vezető­kereszt­metszethez. A vezeték beszerelési módja igazodik a tervezett felhasználási célhoz, így az úgynevezett „falvezeték”-et nem szabad nyitott vagy gyúlékony építőanyagba szerelni. Továbbá a vezetékek eltérő rugal­massággal rendelkeznek és hibás alkalmazáskor kigyulladhatnak. Minden villanyszereléshez engedélyezett vezetéknek van egy rövid megnevezése, amely betűkből és számokból áll. A betűkkel a vezeték típusát adják meg, a számjegyek pedig az erek darabszámát és keresztmetszetét jelzik.

Áramütés ellen védelmet nyújtanak: a biztosítékok vagy a kismegszakítók, továbbá a hibaáramvédő kapcsolók (FI), amelyek az áramkört azonnal meg­szakítják, ha a hibaáram nagyobb az FI-kioldóértéktől (ezt milli­amperben mérik). A biztosítókat sosem szabad javítani és nem iktat­hatjuk ki az áraöökrből.

Tartsuk be az alapelvet, mely szerint a működő berendezések nem feltétlenül biztonságosak, illetve hogy a hibás vezetékek a készülékek működését zavarják és adott esetben ki is gyulladhatnak.

Egyéb tanácsok
Konyha

A konyhában szeretjük, ha minden kéznél van, így a konnektorok is. Ezek elhelyezésénél arra kel ügyelni, hogy semmilyen víz, gőz és hőhatásnak ne legyenek kitéve. Mivel a konnektor belsejében fém, réz és egyéb alkatrészek vannak, ezek hamar tönkremehetnek, és akkor az áram elvezetése nem megfelelő. Esetleg szikrázik, vagy nem megfelelően érintkezik. Ezt kívülrűl nem látjuk, mert a műanyag burkolatok többet elviselnek, így azok még akkor is jó állapotban lehetnek, ha a konnektor belseje már berozsdásodott vagy elszenesedett.
Ugyanez vonatkozik a világításra is. A mosogató felett rendszerint található világítótest, és ezek megválasztásánál legyen szempont, hogy a kisebb vízspriccet kibírja.

Vízzárós szerelvények



Kűltéren és vizes helyiségekben használhatjuk. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy a víz nem tud belefolyni. Általában egy lecsukódó fedele van, amit meg kell emelnünk, amikor a dugót be akarjuk tenni. Figyeljünk oda, hogy ne fordítva szereljük fel

Konnektor és kapcsoló csere

A kisebb elektromos munkákhoz nem kell szakember. Amire figyelni kell: A kapcsolóknál mindig a fázist kell megszakítani, így amikor égő csere előtt lekapcsoljuk a kapcsolót, akkor egyik szálon sem megy el a fázis a foglalatig. Ellenkező esetben az emberi test lehet a földelés, és a fázis itt utat találhat magának. A rendszer áramtalanítása után nézzük meg fázisceruzával a konnektort vagy a kapcsolót. Biztos, ami biztos. Ezután arra ügyeljünk, hogy a vezetékeket jó szorosan csavarozzuk az új csatlakozóba. Ha precízek akarunk lenni, akkor a fázist mindig a jobb oldalra kössük, így tudjuk, hogy a lakásban minden konnektorban ugyanott van a fázis. A földelést soha ne felejtsük el bekötni. Olyan csatlakozásoknál, ahol szigetelőszalagot használtunk, ott érdemes a manapság kapható gyors csatlakozókat használni. Ezek olyan kis műanyagok, amelybe a merev vezetéket belenyomva nem lehet kihúzni. Ezt réz vezetékeknél használják. Ha alumínium vezetékünk van, akkor arra kell figyelni, hogy a két vezeték összesodrásának a hossza, ne legyen rövidebb 6 cm-nél.

Hosszabbítók készítése

Az üzletben előre kaphatóak aljzatok, dugók, vezetékek és lengődugaljak. A lengődugalj azt jelenti, hogy nem kell rögzíteni a falba vagy más felületre. A narancssárga hosszabbítókon ilyen van. Mindenképp földelt anyagokat használjunk, hiszen nem lehet tudni, mire fogjuk használni, milyen gépek, eszközök fognak működni rajtuk. Hiba lehet, ha az elosztó, amit vásároltunk földelt (vannak benne fém nyelvek), de a vezeték csak két eres (fázis, nulla). Ilyenkor a föld valójában hiányzik és ezt nem lehet látni. A vezetéknek olyannak kell lennie, amely a háztartásunkban előforduló gépeket képes működtetni, és nem forrósodik fel. A forró vezeték a túlterhelés első jele. Az üzletben mindenképp kérdezzük meg, hogy melyik alkalmas, és melyik nem.

Vezetékcsere

A vezeték csere nem bonyolult, de szükséges hozzá szakértelem. Ha a komplett lakást szeretnénk áthúzni, akkor érdemes szakembert hívni, aki az összes szabványt ismeri, és gyakorlott módon elvégzi a munkát. A villanyóra átkötést és a vezetékrendszer átadást csak minősített villanyszerelőknek lehet elvégezni. Rövidebb szakaszon ki tudjuk cserélni a vezetékeket. Vásároljunk az üzletben megfelelő vezetéket. Ehhez tudnunk kell, hogy a biztosítékok mekkora terhelésig nyújtanak biztonságot. Az eladót tájékoztassuk, hogy pl. 10 Amperes rendszerhez kell, vagy 20 Ampereshez. Érdemes villanyszerelési szakboltban vásárolni, mert ott az eladók képzettebbek, mint például a nagyobb bevásárlóközpontokban. Ha olyan helyre tervezünk vezetéket, ahol még nem volt, akkor vennünk kell PVC csövet, vagy harmonika csövet, amelyet beépíthetünk a falba, és ebben vezetjük végig a vezetéket. A dugalj helyére pedig szerelődobozt, amit szintén a falba lehet süllyeszteni. Alaposan gondoljuk meg merre vezetjük az áramot, mert a falak festése után nem biztos, hogy tudni fogjuk merre haladtunk. És egy kép felrakása kellemetlen is lehet, ha a vezetékbe ütjük a szöget.

Amennyiben a házunk a régi színrendszer szerinti vezetékeket tartalmazza, akkor valószínűleg a földelés is a régi módon van elvezetve. Manapság használnak nagyon klassz biztosítékot és földelő szondát (a földbe van 2-3 méterre leütve). Érdemes szakemberrel áthúzatni az új rendszerre, ráadásul a legkisebb kóbor áram (ami a földelésbe kerül) esetén a biztosíték kiold. Így nullára csökkentve a túlterhelés esélyét, és az ebből származó tüzeket vagy baleseteket.

Áramköri kapcsolások alapjai

sorosSoros kötés

Akkor alkalmazzuk, ha több fogyasztót sorban kötünk, ekkor minden fogyasztó kevesebb áramot kap, mint a főáram. A 220 V-os rendszeren több sorban összekötött villanykörte halványabban világít. A karácsonyfa égőknél ezt alkalmazzák, az egyes égők a 220 V-ra azonnal szétdurrannának, de mivel több 10 vagy 20 van összekötve, így az egyes égőkre jutó feszültség 5-12 Volt. Konnektorokat ne kössünk sorba.

sorosPárhuzamos kötés

A lakás minden konnektora így van összekötve, ennél a kötésnél minden fogyasztó, vagy konnektor megkapja a 220 V-os feszültséget. Az ábrán a körben az X a fogyasztót, az égőt jelöli. Fontos, hogy így kössük, különben nem lesz megfelelő az áramellátás. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha több konnektort akarunk összekötni, akkor a fekete vezeték bemegy az egyik oldalhoz, majd innen tovább a másik konnektorba. Ezután az első konnektor szabad helyére kötjük a kéket, és innen tovább a másik konnektor szabad részéhez. A földeléssel ugyanígy járunk el. Az ábra egy áramkört mutat be, de a lakásunkban több is lehet, és ezeket külön-külön tudjuk biztosítékokkal védeni. Amikor valami "leveri" az áramot, akkor csak egy biztosíték kapcsol le, a többi helységben még lehet áram. Ezek a különböző áramkörök.

Váltó kapcsoló bekötése

váltó

Ha egy lámpát két helyről is szeretnénk üzemeltetni, akkor váltó kapcsolót kell vásárolnunk. A két szürke négyzet a kapcsolót mutatja, ahol vagy az 1-es, vagy a 2-es állásban van (fent vagy lent), a másik kapcsoló szintén. Amikor mindkettő ugyanabban az állásban van, akkor a lámpa világít, ha bármelyiket átkapcsoljuk, akkor az áram nem tud "körbe" menni, azaz az áramkör megszakad. Jól látható, hogy a kapcsolóhoz 3 vezeték megy, és nincs közte a földelés. Az a negyedik szál lenne. Ekkor szokás pl. barna vezetéket húzni a megszokott 3 mellé. (fázis, nulla, föld, + barna=a váltó plusz szál).